I co teraz?
Niektóre gabinety stomatologiczne nadal oferują swoje usługi, ale czy to na pewno bezpieczne?
Że też akurat teraz mnie dopadło. A najlepsze że ten ząb był już leczony kanałowo kilka lat temu. Fuck...
wtorek, 28 kwietnia 2020
środa, 15 kwietnia 2020
Fotorelacja z ostatnich tygodni
Hej,
Wybaczcie że nie piszę, ale nie mam kiedy usiąść do kompa. Dlatego wrzucę kilka fotek z telefonu.
Wybaczcie że nie piszę, ale nie mam kiedy usiąść do kompa. Dlatego wrzucę kilka fotek z telefonu.
Urodziny Faustynki
Dzień autyzmu
Moje urodziny
Malowanie jajek
Orzechowiec z ananasem i suszonymi śliwkami
Święta Wielkanocne
Wyhodowaliśmy fasolkę
Ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym
poniedziałek, 13 kwietnia 2020
Przepisy w jednym miejscu ;)
Czasami pytacie o jakiś przepis. Oto te z których w ostatnim czasie korzystam najczęściej:
Bułki pszenne
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450g)
- szklanka ciepłego mleka
- 1 ½ łyżeczki drożdży instant (lub 20g świeżych*)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
Łączymy składniki, wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Kajzerki można z góry naciąć nożem.
Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
Cebularze
Składniki:
3 szklanki mąki1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
3 dag świeżych drożdży lub łyżeczka (z"czubkiem") drożdży w proszku
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki oleju lub roztopionego masła
3-4 cebule
kmin
sól, pieprz
Ciasto przygotować jak wyżej w przepisie na bułki.
Wyrośnięte formować na kształt małych pizz.
Cebulę pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju, następnie doprawić solą i pieprzem. Ja dodałam jeszcze lubczyku.
Wyłożyć cebularze farszem i posypać kminkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
Gofry
Gofry
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 – 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1/3 szklanki (80 ml) oleju słonecznikowego
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
W większym naczyniu zmiksować mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka (np. blenderem). Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.
Porcję ciasta przelać do rozgrzanej gofrownicy i piec przez około 3-4 minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną lub z ulubionymi dodatkami.
Kruchy spód
np. do Mazurka
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 kostki masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Najpierw przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz masło siekam drobniej. Potem dodaję jajko i zagniatam. Owijam ciasto folią spożywczą i chowam do lodówki na godzinę. Po tym czasie wystarczy je rozwałkować, włożyć do formy i nakłuć widelcem (aby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia). Potem wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika, piekę 15–20 minut.
niedziela, 12 kwietnia 2020
Wesołych Świąt Wielkanocnych!!!
Najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych, a przede wszystkim dużo zdrowia!
:* :* :*
Dopisane wieczorem:
Naszło nas dzisiaj z mężem na wspomnienia i czytanie mojego bloga, co jak się domyślacie nie było dla nas łatwym doświadczeniem. Cieszę się że wszystko dobrze się skończyło.
Jestem szczęśliwa!
Ps. Dziewczyny, dziękuję Wam, że towarzyszycie mi w blogosferze od wielu, wielu lat oraz za Wasze wsparcie w najtrudniejszych chwilach mojego życia, a wiecie, że nie było kolorowo. Wasza obecność wiele dla mnie znaczy.
Dziękuję.
Naszło nas dzisiaj z mężem na wspomnienia i czytanie mojego bloga, co jak się domyślacie nie było dla nas łatwym doświadczeniem. Cieszę się że wszystko dobrze się skończyło.
Jestem szczęśliwa!
Ps. Dziewczyny, dziękuję Wam, że towarzyszycie mi w blogosferze od wielu, wielu lat oraz za Wasze wsparcie w najtrudniejszych chwilach mojego życia, a wiecie, że nie było kolorowo. Wasza obecność wiele dla mnie znaczy.
Dziękuję.
czwartek, 2 kwietnia 2020
Subskrybuj:
Posty (Atom)