piątek, 7 marca 2025

Przepis na idealne drożdżówki z serem

 Dziś w domu pachnie obłędnie.

Coś mnie naszło i upiekłam drożdżówki.



A oto przepis na

MIĘCIUTKIE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ

Składniki:

- 320 g mąki pszennej

- pół szklanki ciepłego mleka

- 3-4 łyżki cukru

- 3 żółtka

- 50 g masła

- 20 g świeżych drożdży

- twaróg u mnie 150 g

- łyżeczka śmietany do twarogu

- dżem wiśniowy


Kruszonka:

- 50 g mąki pszennej

- 1-2 łyżki cukru

- 30 g masła


Dodatkowo:

roztrzepane jajko


Przepis:

Najpierw robię zaczyn. Przelewam połowę ciepłego mleka do większego kubka, dodaję łyżki cukru i pokruszone drożdże. Mieszam i dosypuję łyżkę mąki ciągle mieszając. Odstawiam w ciepłe miejsce. Po około 15 minutach mikstura ucieka z kubka.

Mąkę przesiewam do dużej miski, daję cukier, żółtka jaj, ciepłe mleko, roztopione masło i zaczyn. Łączę składniki i ugniatam kilka minut. Jeśli ciasto jest zbyt luźne podsypuję mąką. 

Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne, przykrywam miseczkę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Często wkładam do piekarnika nagrzanego do 35 stopni.

Teraz przygotowuję kruszonkę.  Składniki zagniatam w niedużej misce tak długo aż będzie gotowa.  Odstawiam do lodówki.

Po godzinie wyrośnięte ciasto przekładam na opruszoną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkowuję. Następnie wycinam szklanką o średnicy 8 cm kółka.  Resztę ciasta zagniatam, spłaszczam i wycinam kółka do skończenia ciasta.

Krążki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i wkładam do ciepłego piekarnika 35 stopni na 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie mam pulchne kulki, w których dnem szklanki robię wgłębienia.


Ser dosładzam do smaku i łączę z łyżką śmietany. Następnie nakładam po łyżce nadzienia na każdy krążek i uzupełniam łyżeczką dżemu wiśniowego.


Boki ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem a wierzch posypuję kruszonką. 


Następnie tak przygotowane drożdżówki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na 20-25 minut w zależności od piekarnika.



Smacznego!


1 komentarz:

  1. Wyglądają apetycznie, aż szkoda, że zrezygnowaliśmy z mąki.

    OdpowiedzUsuń