Coś mnie naszło i upiekłam drożdżówki.
A oto przepis na
MIĘCIUTKIE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ
Składniki:
- 320 g mąki pszennej
- pół szklanki ciepłego mleka
- 3-4 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 50 g masła
- 20 g świeżych drożdży
- twaróg u mnie 150 g
- łyżeczka śmietany do twarogu
- dżem wiśniowy
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 1-2 łyżki cukru
- 30 g masła
Dodatkowo:
roztrzepane jajko
Przepis:
Najpierw robię zaczyn. Przelewam połowę ciepłego mleka do większego kubka, dodaję łyżki cukru i pokruszone drożdże. Mieszam i dosypuję łyżkę mąki ciągle mieszając. Odstawiam w ciepłe miejsce. Po około 15 minutach mikstura ucieka z kubka.
Mąkę przesiewam do dużej miski, daję cukier, żółtka jaj, ciepłe mleko, roztopione masło i zaczyn. Łączę składniki i ugniatam kilka minut. Jeśli ciasto jest zbyt luźne podsypuję mąką.
Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne, przykrywam miseczkę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Często wkładam do piekarnika nagrzanego do 35 stopni.
Teraz przygotowuję kruszonkę. Składniki zagniatam w niedużej misce tak długo aż będzie gotowa. Odstawiam do lodówki.
Po godzinie wyrośnięte ciasto przekładam na opruszoną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkowuję. Następnie wycinam szklanką o średnicy 8 cm kółka. Resztę ciasta zagniatam, spłaszczam i wycinam kółka do skończenia ciasta.
Krążki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i wkładam do ciepłego piekarnika 35 stopni na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie mam pulchne kulki, w których dnem szklanki robię wgłębienia.
Ser dosładzam do smaku i łączę z łyżką śmietany. Następnie nakładam po łyżce nadzienia na każdy krążek i uzupełniam łyżeczką dżemu wiśniowego.
Następnie tak przygotowane drożdżówki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na 20-25 minut w zależności od piekarnika.
Smacznego!
Wyglądają apetycznie, aż szkoda, że zrezygnowaliśmy z mąki.
OdpowiedzUsuń