wtorek, 14 lutego 2017
Jajka faszerowane pastą z łososia
Dziś przedstawię Wam mój przepis na wyśmienite jajka faszerowane pastą z łososia.
Składniki:
- jajka (6-10 sztuk w zależności od ilości porcji jaka nas interesuje)
- wędzony łosoś w plastrach
- cebula
- czosnek
- oliwa z oliwek
- ketchup
- sól
- pieprz
- szczypiorek/natka pietruszki/koperek ja użyłam wszystkich naraz.
- mieszanka meksykańska Bonduelle w puszce
- ogórki konserwowe
- czerwona papryka
- majonez
- śmietana
- mielona ostra papryka
Przygotowanie: ugotować jajka na twarto, zdjąć skorupki, podzielić jajka na połówki, wyjąć żółtka.
Pasta:
Plasterek wędzonego łososia (lub jak kto woli kawałek pieczonego łososia) doprawić pieprzem i solą. Następnie potraktować blenderem dodając połowę niedużej cebuli, ząbek czosnku, łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę ketchupu i żółtka ugotowanych na twardo jaj. Gdy ze składników utworzy się jednolita masa można dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i szczypionek. Wymieszać.
Tak przygotowaną pastę nakładamy na ugotowane na twardo połówki jaj.
Wersja dla zabieganych: można kupić gotową pastę z łososia i rozmieszać ją z rozgniecionymi żółtkami jaj oraz szczypiorkiem, natką, koperkiem. Następnie nafaszerować nią jajka.
Przygotowałam również szybką sałatkę:
Wystarczy połączyć ze sobą: mieszanka meksykańska Bonduelle w puszce, dwa posiekane jajka na twardo, dwa ogórki konserwowe, jedna trzecia czerwonej papryki pokrojona w drobną kostkę, szczypta soli, szczypta, pieprzu, posiekany szczypiorek, łyżka śmietany, dwie łyżki majonezu. Zamieszać i gotowe!
Ułożyć sałatkę i jajka na talerzu. Posypać ostrą czerwoną mieloną papryką i posiekanym szczypiorkiem.
Dla osób na diecie: sos majonezowo-śmietanowy zastąpić można jogurtem naturalnym.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zastanawiam się, co się stało z tą dziewczyną z np. 2009 http://trzy-m.blog.onet.pl/2009/11/12/254-dni-do-slubu-d/
OdpowiedzUsuńZauważyłaś, że zachowujesz się jak ci, których nie znosisz?