czwartek, 2 listopada 2017

Prosta zupa z ciecierzycy

Składniki:

250 g suchej ciecierzycy

2 marchewki

4 ziemniaki

por

bulion

ziele angielski

liść laurowy

mielona ostra papryka

sól

pieprz

majeranek

natka pietruszki

przecier pomidorowy

mąka



Przepis:

Ciecierzycę należy namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc. Po tym czasie gotujemy ją około godziny i odcedzamy. Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy, kroimy w grubą kostkę. Pora myjemy i kroimy na plastry, które jeszcze płuczemy przed dodaniem ich do zupy. Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Dodajemy 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe i łyżeczkę ostrej mielonej papryki. Gotujemy około godzinę do miękkości warzyw. 2 łyżeczki przecieru pomidorowego mieszamy z odrobiną zupy w oddzielnym naczyniu, następnie wlewamy ten przecier do gotującej się zupy. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Zagęszczamy odrobiną rozmieszanej w zimnej wodzie mąki. Możemy dodać majeranek i  natkę pietruszki lub co kto lubi. Zagotowujemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz