czwartek, 2 listopada 2017

Zielono-żółta sałatka z ciecierzycą.

Składniki:

200-250 g suchej ciecierzycy

1/2 żółtej papryki

1/2 zielonej papryki

kukurydza w puszce

groszek zielony w puszce

4 kwaszone ogórki

2 pory

sól

pieprz

czerwona mielona papryka ostra

majonez

śmietana

natka pietruszki



Przepis:
Ciecierzycę należy namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na ok. 8 godzin (lub nawet 12). Można od czasu do czasu zmienić wodę. Po tym czasie należy gotować ją ok. na opakowaniu pisze - godzinę, do miękkości. U mnie trwało to ponad dwie, dlatego następnym razem postawię na ciecierzycę w puszce. Pod koniec gotowania posolić. Połówki papryk umyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć. Ogórki drobno pokroić. Pory pokroić i opłukać, a następnie podgotować kilka minut. Wszystkie wyżej przygotowane składniki połączyć, dodać posiekaną natkę pietruszki, pół łyżeczki soli, odrobinę pieprzu. Następnie połączyć majonez ze śmietaną lub jogurtem naturalnym w proporcji 2:1 i takim sosem majonezowym polać sałatkę. Po wierzchu posypać odrobiną ostrej papryki mielonej i udekorować resztą natki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz