poniedziałek, 13 kwietnia 2020

Przepisy w jednym miejscu ;)


Czasami pytacie o jakiś  przepis. Oto te z których w ostatnim czasie korzystam najczęściej:

Bułki pszenne


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450g)
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1 ½ łyżeczki drożdży instant (lub 20g świeżych*)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła

Łączymy składniki, wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Kajzerki można z góry naciąć nożem.
Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C.



Cebularze

Składniki:

3 szklanki mąki
1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
3 dag świeżych drożdży lub łyżeczka (z"czubkiem") drożdży w proszku
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki oleju lub roztopionego masła 
3-4 cebule
kmin
sól, pieprz

Ciasto przygotować jak wyżej w przepisie na bułki.
Wyrośnięte formować na kształt małych pizz. 
Cebulę pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju, następnie doprawić solą i pieprzem. Ja dodałam jeszcze lubczyku. 
Wyłożyć cebularze farszem i posypać kminkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C.



Gofry





Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 – 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1/3 szklanki (80 ml) oleju słonecznikowego
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)

W większym naczyniu zmiksować mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka (np. blenderem). Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.

Porcję ciasta przelać do rozgrzanej gofrownicy i piec przez około 3-4 minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną lub z ulubionymi dodatkami.



Kruchy spód 

np. do Mazurka 


  •  

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Najpierw przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz masło siekam drobniej. Potem dodaję jajko i zagniatam. Owijam ciasto folią spożywczą i chowam  do lodówki na godzinę. Po tym czasie wystarczy je rozwałkować, włożyć do formy i nakłuć widelcem (aby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia). Potem wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika, piekę 15–20 minut.

5 komentarzy:

  1. WEsolego po Swietach! ;)

    Cebularze wygladaja pysznie, ale oprocz mnie nikt w domu ich raczej nie ruszy... :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię gofry ale nie dorobiłam się jeszcze gofrownicy😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Sprawdzone przepisy zawsze warte zapisania. Ja teraz mocno kombinuję, jak nakarmić nas wszystkich, żeby nie gotować dwóch obiadów. Ja wielu rzeczy nie mogę, ale okazuje się, że można wszystko pogodzić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz alergie pokarmowe?
      U nas córa jest ciągle na etapie wybrzydzania, więc różnie z tym jedzeniem u nas jest. Niestety często są dwa obiady :P

      Usuń