wtorek, 14 lutego 2017

Jajka faszerowane pastą z łososia

20170213_171624



Dziś przedstawię Wam mój przepis na wyśmienite jajka faszerowane pastą z łososia.

Składniki:

- jajka (6-10 sztuk w zależności od ilości porcji jaka nas interesuje)

- wędzony łosoś w plastrach

- cebula

- czosnek

- oliwa z oliwek

- ketchup

- sól

- pieprz

- szczypiorek/natka pietruszki/koperek ja użyłam wszystkich naraz.

- mieszanka meksykańska Bonduelle w puszce

- ogórki konserwowe

- czerwona papryka

- majonez

- śmietana

- mielona ostra papryka



Przygotowanie: ugotować jajka na twarto, zdjąć skorupki, podzielić jajka na połówki, wyjąć żółtka.

Pasta:

Plasterek wędzonego łososia (lub jak kto woli kawałek pieczonego łososia) doprawić pieprzem i solą. Następnie potraktować blenderem dodając połowę niedużej cebuli, ząbek czosnku, łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę ketchupu i żółtka ugotowanych na twardo jaj. Gdy ze składników utworzy się jednolita masa można dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i szczypionek. Wymieszać.

Tak przygotowaną pastę nakładamy na ugotowane na twardo połówki jaj.

Wersja dla zabieganych: można kupić gotową pastę z łososia i rozmieszać ją z rozgniecionymi żółtkami jaj oraz szczypiorkiem, natką, koperkiem. Następnie nafaszerować nią jajka.

Przygotowałam również szybką sałatkę:

Wystarczy połączyć ze sobą: mieszanka meksykańska Bonduelle w puszce, dwa posiekane jajka na twardo, dwa ogórki konserwowe, jedna trzecia czerwonej papryki pokrojona w drobną kostkę, szczypta soli, szczypta, pieprzu, posiekany szczypiorek, łyżka śmietany, dwie łyżki majonezu. Zamieszać i gotowe!

Ułożyć sałatkę i jajka na talerzu. Posypać ostrą czerwoną mieloną papryką i posiekanym szczypiorkiem.

Dla osób na diecie: sos majonezowo-śmietanowy zastąpić można jogurtem naturalnym.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Zastanawiam się, co się stało z tą dziewczyną z np. 2009 http://trzy-m.blog.onet.pl/2009/11/12/254-dni-do-slubu-d/

    Zauważyłaś, że zachowujesz się jak ci, których nie znosisz?

    OdpowiedzUsuń