Dzisiaj 9-ta rocznica naszego ślubu!
Właśnie z tej okazji piekę ciasto o nazwie "Bogini Wenus".
Korzystałam z tego oto przepisu pochodzącego ze strony www.mojeciacho.pl:
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1/2 kg sera białego
- 0,7 l śmietany 30 lub 36 %
- 2 galaretki cytrynowe
- 5 – 6 łyżek cukru pudru (dałam 8 łyżek)
SKŁADNIKI NA POSYPKĘ:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 200 g wiórków kokosowych
PONADTO:
- ulubiony dżem (ananasowy)
WYKONANIE:
Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C Białka ubijamy na sztywną masę. Ciągle mieszając dodajemy cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę (25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy przez ok. 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Posypka kokosowa: Na małym ogniu na patelni smażymy masło, cukier oraz wiórki kokosowe aż się zrumienią. Studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 2 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić.
Biały ser zmielić. Do zmielonego sera dodać lekko tężejącą galaretkę i wymieszać (ja całość potraktowałam na końcu blenderem, by pozbyć się ew. grudek serowych).
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy masę serową. Całość porządnie miksujemy (ja mieszałam ręcznie ser z ubitą śmietaną).
Ostudzony biszkopt kroimy na 2 części. Na pierwszą cześć wykładamy masę serową, przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu.
Na wierzch ciasta smarujemy dżemem i wykładamy posypkę. Ciasto schładzamy w lodówce.
Mam nadzieję, że moje ciacho będzie wyglądało równie smacznie. Jako że piekę je w tortownicy o średnicy 24 cm, pomniejszyłam ilość składników na biszkopt. Biszkopt piekę przeważnie z 5 jaj i 5 łyżek cukru oraz 6 łyżek mąki. Dodaję odrobinę oleju i łyżeczkę proszku do pieczenia i zawsze wychodzi mi idealny.
Właśnie studzę galaretkę, ale nie cytrynową, bo miałam jedynie brziskwiniową i takiego też dżemu użyję ;) A więc w moim wydaniu będzie to "Brzoskwiniowa Bogini".
No to życzę wielu kolejnych pięknych rocznic ��
OdpowiedzUsuńGratulacje i najlepsze życzenia dla Was :) oby nigdy nie zabrakło Wam wzajemnej miłości pod żadną postacią :)
OdpowiedzUsuńMyślę że już może być tylko lepiej :D
UsuńDziękujemy!
Ooo :D my 9 rocznice zwiazku mamy za niedlugo 😁 a ja pieke... jak mi sie uda bo maly absorbujacy dzis dwa torty bezowe, przekladanca biszkopotowego i na niedziele musze zrobic tort na 30 osob 🤣😂 i chyba wlasnie dostaje okresu...
OdpowiedzUsuńO Jezu, ile tego...
UsuńA tort to dla kogoś czy wy świętujecie?
Nie, ja wszystko dla kogos, znaczy przekladaniec dla nas na probe bo musze sprawdzic polaczenia smakowe 😂
UsuńJak wyszlo ciasto? Ja dopiero ide robic cokolwiek bo jest drzemka...
Ciasto spoko. Te prażone wiórki kokosowe fajne na wierzchu :D
UsuńA masa słodko kwaśna. Podobną piankę robię do ciast z galaretką. Mnie osobiście bardziej smakuje z galaretką i owocami. Jakoś mi do wiórków nie pasuje. Może to kwestia przyzwyczajenia. Ale mąż pochłania w szybkim tempie, więc chyba ok ;)
Nie znam faceta co by pogardzil slodkim 😂🤣 nawet jak mowi, ze nie lubi i nie jje to je 🤣😂
Usuń🤣😂
UsuńSamych dobrych chwil
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńGRATULACJE!!!
OdpowiedzUsuńciasto wygląda super, tylko, że ja ..... nie cierpie wiórków kokosowych :D
Takie prażone wiórki całkiem fajne mi się wydają choć nie pasują mi jakoś do tej słodko kwaśnej pianki :)
UsuńDziękujemy
Mniam 😋
OdpowiedzUsuń:)
UsuńGratulacje i wszystkiego dobrego dla Was :))
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńWszystkiego Najlepszego i Wielu Kolejnych Rocznic!
OdpowiedzUsuńNam w grudniu stuknie 12 lat (a w sierpniu 7 od koscielnego), ale na takie ciasto to sie nie porwe. ;)
Dziękujemy :)
Usuńkolejnych rocznic w zdrowiu szczęściu i miłości dla Was 😊
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego, oby każdy następny rok był coraz piękniejszy :)
OdpowiedzUsuńMam taką nadzieję. Dziękujemy :)
Usuń